Recepten


Op deze pagina vindt u leuke recepten.



Brandnetelsoep

*4 handen vol jonge brandnetelbladeren
*1 liter kruidenbouillon
*1 of 2 uien
*1 of meer teentjes knoflook
*2 à 3 eetlepels olijfolie
*1 verse bos of gedroogde basilicum
*eventueel nootmuskaat of verse gemalen zwarte peper
*Maak een roux van 1 eetlepel meel met roomboter / verse (zure)room.
*U kunt natuurlijk ook nog spekblokjes toevoegen

Brandnetelsoep maakt van de jonge fijngehakte scheuten. Pluk ze op een goede plaats in het bos  (met handschoenen aan) en was ze goed. Zelf zoek ik ze onder bramenstruiken, omdat daar geen grote dieren kunnen poepen! Haal de bladeren van de stengels en de gewassen jonge brandnetelbladeren met de ui en knoflook smoren (2-5 minuten) in de olie. Voeg op het laatst de basilicumblaadjes toe. Maak alles met de staafmixer fijn.

Voeg de bloem met roomboter of de room toe en voeg onder voortdurend roeren beetje voor beetje de hete bouillon toe. Voeg naar smaak nootmuskaat en eventueel nog zout of verse peper toe. Gekookte brandnetels steken niet! Brandnetelsoep kun u beter niet vaker dan 1 keer per week eten en niet te vaak opwarmen i.v.m. Nitrietvorming!


Brandnetelpannenkoek

Maak een pannenkoekenbeslag net zoals u hem altijd maakt. Gebruik weer de schone jonge bladeren of toppen van de brandnetel. De toppen 10 seconden in kokend water dopen, eruit scheppen en laten uitlekken en snijd ze daarna in stukjes. Ze branden nu niet meer. Roer ze dan door het beslag en bak er pannenkoeken van zoals u gewend bent, bijvoorbeeld met spek of kaas (grana padano) of champignons. Zelf maak ik wat kleine pannenkoeken en combineer ze nog met andere wilde planten bijv. zevenblad, kleine veldkers, paardenbloem en daslook.


Hartige kruidenkoekjes


100 g volkoren meel, 30 g boter, 50 ml melk, 50 g kaas (grana padano), eventueel een snufje zout en ongeveer 4 of 5 el gedroogde of verse kruiden, brandnetel, zevenblad en andere naar eigen keuze. U kunt ook verse kraailook toevoegen. Maak een deeg van alle ingrediënten, vorm er een rol van in bakpapier en laat dit een half uur rusten in de koelkast. Maak er plakjes van in dezelfde dikte en bak de koekjes 15 minuten op 200 graden in de oven.


Brandnetel hartige taart

Was flink wat verse brandneteltopjes roerbak de fijngesneden brandneteltopjes een paar minuutjes samen met de ui en de knoflook, zodat de brand van de brandnetel af is. Dit mengsel kunt u gebruiken als vulling in een 1 persoonsbladerdeegje of in een grotere hartige taart vorm. Eventueel kunt u er zelf van alles bij verzinnen als vulling bijv. voorgebakken gemarineerde tofu of fetakaas, champignons, wat restjes gekookte aardappel, zout, peper en wat nootjes of pijnboompitjes en voeg eventueel wat eieren toe, let er wel op dat het mengsel niet teveel vocht bevat. Verdeel het mengsel gelijkmatig in het deeg en smeer de plakjes dun in met eigeel of met olijfolie en bak ze in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar is op 200/220 graden. Ongeveer 15 tot 20 minuten.


Daslook- of Zevenbladpesto

* 2 handen daslook of jong/lichtgroen zevenblad of van allebei de helft (gewassen en afgedroogd)
* 1 ons extra belegen kaas of Grana Padano kaas* eventueel een vers teentje knoflook
* 10 gram amandelen kan zonder vlies, dit mogen ook pijnboom-/ zonnepitten of cashewnoten zijn, u kunt ze nog extra roosteren voor gebruik. Er kunnen ook aardappelpureevlokken gebruikt worden om het geheel te binden.
* 2 tot 3 deciliter olijfolie (ik voeg graag pompoenpittenolie of andere notenolie toe)

Maal de amandelen fijn en doe er dan de wilde planten bij. Maal weer fijn en voeg nu de kaas en 2 deciliter olijfolie toe. (ik dek mijn potjes van boven altijd af met een laagje pure olijfolie, zodat  ze langer bewaard kunnen blijven) Als de massa te droog is kunt u meer olie toevoegen. Daarna eventueel wat zout of kruidenzout toevoegen.
Heerlijk met spaghetti of op een sneetje brood/toast. In de koelkast bewaren! Ook kunt u nog allerlei andere “wilde kruiden” toevoegen zoals: muur, zuring, rucola, jong paardebloemblad, wilde marjolein, jong lindeboomblad, kleine veldkers, postelein, look-zonder-look, bladeren van de pinksterbloem enz...

Dennenaaldensiroop

Doe wat water in een pan en voeg wat zoethoutstukjes, grote klis wortel, tijm takjes, verse marjolein eventueel enkele laurierblaadjes en venkelzaadjes toe. Laat deze 10 minuten trekken, hierna zeeft u het aftreksel en voegt u als het afgekoeld is honing en citroensap naar smaak toe en ook een scheutje (50 druppels) dennennaaldentinctuur en als u heeft propolistinctuur. Als u de alcohol wilt laten verdampen uit deze tincturen voegt u het op het laatst vlak voor het zeven erdoor als het aftreksel nog heel warm is. U kunt deze siroop gebruiken als u begint met hoesten. Als u bij het verwarmen biologische riet- of palmbloesemsuiker gebruikt is deze siroop ook langer houdbaar.

Hopomelet

* 50 gram hopscheuten
* 2 eetlepels olijfolie* 3 grote eieren
* 10 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
* andere kruiden naar smaak en eventueel peper en zout

Was de hopscheuten en laat ze goed uitlekken. Voeg de olijfolie in de pan en bak de hopscheuten rustig tot ze zacht zijn geworden. Klop de eieren samen met de kaas, peper en zout. Giet het over de hopscheuten en bak hem aan tot de omelet gaar is. Voor voorbeelden van meer wilde planten kunt u kijken bij het daslookpestorecept, deze kunt u eventueel ook toevoegen aan de omelet. Eet smakelijk!

Gefrituurde paardenbloembloemen

Maak een bierbeslag van 150 g gezeefde bloem en voeg er een snuifje zout en vers gemalen peper aan toe. Meng er twee eieren door en voeg twee eetlepels blond bier en 2 eetlepels olie toe. Meng alles goed tot een glad mengsel en bedek dit mengsel met plasticfolie en laat het een uurtje rusten op kamertemperatuur. De rusttijd is belangrijk voor een goed resultaat, want zo zal het deeg niet krimpen als het in de hete olie wordt gedompeld. Ondertussen klopt u de eiwitten goed stijf en meng deze vlak voor u gaat frituren door het mengsel. Dompel de bloemen onder het beslag en frituur ze in een frituurpan gevuld met een klein laagje olijfolie of kokosboter op 160 tot 190°C. U doet ze eerst met de hoofdjes na beneden in de pan en draait ze hierna nog even om. U kunt ze eruit halen als het deeg een goudgele kleur heeft en daarna laat u ze nog uitlekken op keukenpapier. Kruid ze eventueel met wat zout of als u wilt maakt u een zoete variant, serveer ze warm!
Paardenbloemkappertjes

Verzamel genoeg jonge dichte paardenbloemknoppen uit het midden, onderaan het bladrozet van de paardenbloem! Was ze goed en maak ze droog! Daarna laat u ze enkele uren tot een nacht staan in een afgedekte bak bestrooid met wat zout. Dit maakt ze knapperig door het onttrekken van vocht en geeft ze zoute smaak. Intussen maakt u glazen potjes goed schoon. In de schone potjes kunt u de inmaakkruiden alvast verdelen bijv. een stukje knoflook, enkele peperkorrels of mosterdzaadjes, verse dille en een laurierblad! Na het pekelen wast u de kappertjes en laat u deze uitlekken! Dan nog kort verwarmen met biologische appelciderazijn in een pan en in de potjes bij de kruiden doen! De potjes zo vol mogelijk vullen tot de rand en na het afvullen op de kop draaien en laten afkoelen! Etiketje erop met de datum, enkele weken laten trekken, eet smakelijk!

Vorige pagina: Extra cadeaus
Volgende pagina: Fotoalbum